AMSTERDAM - Google gaat internetters waarschuwen voor twijfelachtige websites. Wanneer men op het punt staat een potentieel gevaarlijke link aan te klikken, toont de zoekdienst een waarschuwingsvenster. Met de nieuwe dienst wil Google zijn gebruikers beschermen tegen spyware en andere kwaadaardige software.

Het zoekbedrijf biedt de nieuwe dienst aan in samenwerking met Stopbadware.com. Deze website houdt een lijst bij van sites die kwaadaardige software hebben verstopt in downloads. Wie vanuit zoekmachine Google een link aanklikt die in deze lijst voorkomt, krijgt sinds enkele dagen een waarschuwingsvenster te zien.

Wie het venster voor zijn neus krijgt wordt geadviseerd een andere site te proberen. Wanneer mensen de website toch willen bezoeken zal Google ze niet tegenhouden.

Specifieker

Momenteel krijgen gebruikers een algemene waarschuwingspagina voorgeschoteld. Het is de bedoeling dat deze waarschuwingen in de toekomst specifieker en gedetailleerder worden.

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 5 procent van de door Google aangeboden links schadelijke content bevat. Voor sommige zoekwoorden ligt dat percentage vele malen hoger. Wie op 'free screensavers' zoekt heeft 64 procent kans op een website met kwaadaardige content te belanden.