AMSTERDAM - Google en MTV Networks zijn overeengekomen samen te werken. Het internetbedrijf gaat bij wijze van experiment inhoud van de muziekzender uitzenden op zijn websites. Het materiaal van MTV wordt aangevuld met video-advertenties die Google verzorgt. Dit is maandag bekendgemaakt.

Naast muziekclips kunnen afleveringen van series als "Jackass" en "Laguna Beach" worden bekeken. Aankopen kan ook, via sites die aangesloten zijn bij het advertentienetwerk van Google. De overeenkomst is in eerste instantie een test om te kijken of verdere samenwerking rendabel is. Het is de eerste keer dat de muziekzender inhoud aanbiedt buiten zijn eigen kanalen.

MTV Networks kampt al enige tijd met dalende reclame-opbrengsten en verlies van kijkers aan internetsites die videomateriaal aanbieden.

YouTube

Het bekijken van videoclips op internet is in korte tijd razend populair geworden. Met de overeenkomst willen Google en MTV marktaandeel terugwinnen YouTube, de grote voorganger op dit gebied. Op deze site kan de jeugdige kijker dagelijks 100 miljoen korte filmpjes bekijken.

De advertentiemarkt op internet verschuift van tekstadvertenties naar video-reclame doordat steeds meer mensen een breedbandaansluiting hebben.

MTV Networks heeft in het verleden een soortgelijke deal gesloten met Apple's iTunes Store.