RIJSWIJK - Digitaal speelgoed domineert het verlanglijstje voor Sinterklaas dit jaar. De Playstation, de pc en de Gameboy zijn in die volgorde de meest gewilde geschenken. Dat blijkt uit resultaten van het Duracell Speelgoedonderzoek 2002, die woensdag zijn bekendgemaakt.

Het onderzoek leert dat het digitale speelgoed vooral populair is bij kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud. Het speelgoed is vooral besteed aan jongens, maar vanaf elf jaar krijgen ook meisjes de smaak te pakken.

Van het niet-digitale speelgoed is Lego het populairst. Verder blijkt dat meisjes eerder Barbies, poppen en knuffels op hun lijstje zetten en jongens auto's of Knex.

Naast het verlanglijstje, deed Duracell ook onderzoek naar de producten waar kinderen het meest mee spelen. De computer staat op de eerste plaats. De plastic bouwsteentjes van het Deense Lego komen op de tweede plaats. De derde en vierde positie op de lijst worden ingenomen door respectievelijk de Gameboy en de Playstation.

Voor het onderzoek vulden 1500 kinderen een vragenlijst in op verzoek van het Yorin-televisieprogramma Yorfuture. Die kregen de lijst toegestuurd of konden de vragen via internet beantwoorden.