AMSTERDAM - Door gebruik te maken van het computerprogramma Google Earth heeft de Amsterdamse GGD de bron van de recente legionella-uitbraak in de hoofdstad snel kunnen achterhalen. Dat schrijft Trouw zaterdag op basis van gesprekken met enkele betrokkenen. Sinds begin juli raakten dertig mensen besmet met de legionellabacterie. Twee van hen zijn aan de gevolgen daarvan overleden.

In afwachting van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) verricht, maakte het ochtendblad een uitgebreide reconstructie. Daaruit zou blijken dat toen duidelijk werd dat een koeltoren de mogelijke besmettingshaard was, de Arbeidsinspectie niet de beschikking had over een lijst met gebouwen met een dergelijke installatie.

GGD-medewerkers gingen met behulp van de satellietfoto's van Google Earth op zoek naar hoge gebouwen in het centrum. Ze vroegen de beheerders van de panden wat voor koelinstallatie ze hadden en kregen zo snel een overzicht van alle 'natte' koeltorens in de stad.

Boosdoener

De onderzoekers bevestigden 18 juli dat de koeltoren op het Post CS-gebouw in het stadscentrum de boosdoener was. De Arbeidsinspectie onderzocht volgens de krant in de tussentijd of de beheerder van het voormalige gebouw van TPG Post voldoende maatregelen tegen legionella had genomen.

De resultaten van dat onderzoek zijn naar het OM gestuurd, dat begin september bekendmaakt of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.