AMSTERDAM - Sinds Fidel Castro deze week de macht heeft overgedragen aan zijn broer Raoul, wordt er op internet massaal gewed op de sterfdatum van de Cubaanse leider. Hoewel de officiële verklaring luidt dat de operatie van Castro voorspoedig is verlopen, menen anderen dat zijn dood zeer nabij is, meldt Reuters vrijdag.

Op BetUS.com wordt de vraag onverbloemd gesteld. Gokkers hebben de mogelijkheid om een maand of een dag te kiezen dat Castro zal komen te overlijden. "We willen niet profiteren van iemands dood. Maar Castro is natuurlijk een uniek persoon", aldus een woordvoerder van BetUS.com.

"Wanneer Castro overlijdt zal dat enorme effecten hebben voor bijvoorbeeld de economie, buitenlandse politiek en de handel", zo stelt de woordvoerder. Inmiddels hebben al meer dan 3000 mensen een gokje gewaagd op de site.

Verjaardag

Op een andere website, BetCRIS.com, wordt de vraag ietwat subtieler gesteld. Gokkers kunnen inzetten op de vraag of Castro op 13 augustus, zijn tachtigste verjaardag, in het openbaar zal verschijnen. En op bodog.com luidt de vraag: Zal Fidel Castro voor eind oktober de macht weer hebben overgenomen van zijn broer Raoul?

Weblogs

Overigens zijn het niet alleen de goksites die de internet geruchtenmachine op volle toeren laten draaien. Ook op weblogs wordt druk gespeculeerd over de toestand van Cuba's langstzittende president. Zo meldde een weblog dat een ooggetuige Castro had zien sterven. De dood zou door Havanna geheimgehouden worden. Het Cubaanse staatshoofd leidt Cuba als sinds de communistische revolutie van 1959.