AMSTERDAM - Google, Mozilla en RealNetworks gaan gezamenlijk de strijd aan tegen Microsoft. Daartoe heeft het drietal een overeenkomst gesloten over softwaredistributie. De tweejarige overeenkomst houdt in dat Mozilla's browser Firefox en de Google Toolbar samen met RealPlayer's software gedistribueerd zal worden, zo meldt persbureau Reuters donderdag.

Met de software van RealPlayer kan men audio- en videobestanden afspelen. Google Toolbar is een handig extraatje voor de browser die ervoor zorgt dat men de beschikking krijgt over allerlei handige functies. Financiële details over de overeenkomst zijn niet naar buiten gebracht.

Firefox en de Google Toolbar zullen binnenkort aangeboden worden aan gebruikers van RealNetworks-software, zoals RealPlayer, RealArcade games en muziekdienst Rhapsody.

Deals

Google sloot onlangs nog deals met pc-fabrikant Dell en softwaremaker Adobe. De zoekgigant wil zich verzekeren van een wijde verspreiding van zijn zoeksoftware. Zeker nu concurrent Microsft meer zoekfuncties in zijn nieuwe Vista besturingssysteem heeft ingebouwd.

Ook Mozilla heeft baat bij de overeenkomst, daar Firefox het moet opnemen tegen Microsofts Internet Explorer. RealNetworks ligt al tijden in de clinch met Microsoft over mediaspelers, hoewel die zaak vorig jaar geschikt werd.