AMSTERDAM - Een brits bedrijf wil met een virtuele identiteitskaart kinderen beschermen tegen gevaren op internet. Door gebruik te maken van het NetIDme-systeem worden pedofielen en andere perverselingen netjes buiten de deur gehouden, zo melden verschillende Britse media.

Wanneer een kind gaat chatten bijvoorbeeld kan het eerst id-kaarten uitwisselen met anderen, zodat men zeker weet dat de medechatter zich niet jonger voordoet dan dat hij is.

Wie gebruik wil maken van de virtuele identiteitskaart heeft daarvoor toestemming nodig van de ouders. De kaart kost ongeveer vijftien euro en kan online worden aangevraagd. Vervolgens wordt een aanvraagformulier opgestuurd naar het huisadres. Het formulier moet worden teruggestuurd met een verklaring van bijvoorbeeld de schoolinstelling, zodat de leeftijd van het kind dubbel geverifieerd is.

NetIDme is woensdag gelanceerd in vier landen: Amerika, Australië, Groot-Brittannië en Canada. Of NetIDme ook in Nederland gelanceerd gaat worden is onbekend.