AMSTERDAM - Amerikaanse soldaten die kampen met een post traumatische stressstoornis (PTSS) kunnen hun trauma's mogelijk verwerken door middel van virtuele simulaties. Het Amerikaanse leger onderzoekt of soldaten die terugkomen van moeilijke missies hun traumatische ervaringen kunnen herbeleven in een veilige omgeving.

Het Amerikaanse leger maakt gebruik van Full Spectrum Warrior, een spel dat het leger zelf ontworpen heeft. In de virtuele omgeving krijgt de soldaat met allerhande situaties te maken, die hij mogelijk ook in het oorlogsgebied heeft beleefd. Zo kan de soldaat rondwandelen in een Iraaks dorp, huizen van burgers doorzoeken of een vijand neerschieten.

Een virtuele sessie duurt anderhalf uur. Voor het onderzoek is het nodig dat een soldaat deelneemt aan 12 sessies. Onderzoekers zijn zich er van bewust dat het spel vervelende emoties naar boven kan halen, maar dit is volgens hen nodig om de soldaat te leren rustig te reageren. Het doel is immers dat de soldaat leert omgaan met zijn angsten en trauma's en herstelt van PTSS.

Effect

Niet iedereen gelooft in de nieuwe methode. Critici menen dat het spel weleens het tegenovergestelde effect kan bereiken. In plaats van om te leren gaan met angstaanjagende situaties, zouden soldaten een veel diepere emotionele pijn kunnen ontwikkelen. In dat geval wordt het juist alleen maar lastiger om te genezen van PTSS, zo stellen de tegenstanders.