AMSTERDAM - Terwijl het dodental in Libanon en Israel nog steeds dagelijks oploopt, lijkt de oorlog zich nu ook verplaatst te hebben naar het internet. Hackers hebben ten tijde van het conflict al duizenden Israelische en Westerse websites beklad met anti-oorlogpropaganda, zo meldt The Times woensdag.

"Dit is veruit het grootste politieke cyberprotest dat we ooit gezien hebben", laat de onafhankelijke observatiepost Zone-H weten. Volgens Zone-H zijn meer dan 10.000 commerciele, politieke en militaire websites toegetakeld, waaronder een website van de NASA.

Per dag komen daar ongeveer 4000 bekladde websites bij. De hackers uiten hun ongenoegen in tekst, maar plaatsen er ook vaak afbeeldingen bij van verminkte kinderen of platgebombardeerde wijken.

Anoniem

"Wanneer je een groot publiek wilt bereiken met je protest, is het hacken van een populaire website een uiterst doeltreffend middel", aldus Zone-H. "Het is anoniem, en bovendien hoef je er je huis niet voor uit".

Het is niet de eerste keer dat hackers hun stem laten horen in tijden van internationale spanningen. Ten tijde van de Deense cartoonoorlog werden honderden Deense internetpagina's beklad. Ook toen de oorlog in Irak net was begonnen, nam het aantal hacks enorm toe.