WASHINGTON/SREBRENICA - Acht belangrijke Bosnische non-gouvernementele organisatie (ngo's), die zowel moslims als Serviërs vertegenwoordigen, hebben gezamenlijk een website opgezet over de wederopbouw van Srebrenica.

Dit heeft de Amerikaanse mensenrechten- en vredesorganisatie Advocacy Project (AP) dinsdag laten weten die op haar site ruimte biedt aan de Srebrenica-pagina's ().

Sinds de massaslachting onder duizenden moslims in 1995 proberen ngo's en de internationale gemeenschap moslims terug te laten keren naar Srebrenica en omgeving. Na lange aarzeling wegens bedreigingen door de huidige Servische bevolking hebben inmiddels circa 650 moslims die stap aangedurfd. Op de site worden enkele teruggekeerde gezinnen geportretteerd.

Ook al hebben de VN in mei 13 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de wederopbouw van Srebrenica, is er toch sprake van 'donormoeheid', aldus AP. Op de site worden ngo's gepresenteerd die zich met het werk ter plaatse bezighouden.

Van de duizenden slachtoffers zijn tot nu toe minder dan vijfhonderd geïdentificeerd. De onzekerheid en het ontbreken van een waardige begraafplaats maken het voor familieleden moeilijk de diepe trauma's te verwerken, aldus AP.