AMSTERDAM - Amsterdammers kunnen in de nabije toekomst kiezen uit twee glasvezelnetwerken. Naast het netwerk dat Glasvezel Net Amsterdam CV (GNA), waar de gemeente Amsterdam en ING aandeelhouders zijn, komt telecomaanbieder KPN met een tweede netwerk.

"KPN legt dit netwerk alleen omdat het met ons kan meeleggen", bevestigde Dirk van der Woude, projectmanager van de gemeente, woensdag een bericht hierover in dagblad Trouw.

De aanleg van het net is kostbaar, maar KPN kan het nieuwe netwerk leggen nu straten opgebroken zijn voor werkzaamheden en omdat GNA haar netwerk aan het leggen is. De kosten worden door de twee partijen gedeeld.

Topstad

GNA vreest de concurrentie niet. "De burger krijgt meer te kiezen en dat is alleen maar goed voor de marktwerking", aldus Van der Woude. "De gemeente vindt het heel belangrijk dat het net er komt. Amsterdam moet terug in de Europese top vijf. Amsterdam wordt zo een topstad met een top datainfrastructuur."

De gemeente bemoeit zich alleen met de infrastructuur van het net. Telecomaanbieder Bbned zal het net exploiteren en de verschillende dienstenaanbieders op het netwerk toelaten. "Het wordt zo het eerste echt open netwerk in Nederland", aldus Van der Woude. Eind 2006 moeten de eerste huishoudens in Zeeburg, Oost/Watergraafsmeer en Osdorp op het 'gemeenteglas' zijn aangesloten.