HILVERSUM - Voor het eerst is in Nederland het aantal nummers dat wordt gedownload, groter dan het aantal verkochte 'echte' singles. Dit blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging voor Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) dinsdag bekendmaakte over het eerste halfjaar van 2006.

De brancheorganisatie noemt de omzet in de entertainmentindustrie na jarenlange daling stabiel. Dit is vooral te danken aan de groei in de verkoop van spelconsoles en muziekdownloads. Vooral muziek van Nederlandse artiesten als Marco Borsato en Ilse DeLange wordt veel van internet gehaald.

Gamesmarkt

De omzet op de gamesmarkt groeide het eerste halfjaar van 2006 met 7,7 procent. De verkopen van pc-games daalden, maar de spellen voor de consoles doen het wel goed. In 2006 doet ook de verkoop van spelcomputers het goed, de Xbox360 en de Playstation Portable kwamen beide in het najaar van 2005 op de markt. Ze waren voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de 52 procent omzetstijging van hardware.

De dvd-markt laat het beeld van 2005 zien. Weliswaar gaan meer schijfjes over de toonbank, maar de omzet daalt. Harry Potter scoorde hier goed, evenals The Chronicles of Narnia en de Nederlandse film Het Schnitzelparadijs.

Daling

Voor de consument was het eerste halfjaar van 2006 een goed jaar. De prijzen daalden. Een cd-album kost gemiddeld 12,03 euro (was 12,80), voor een dvd betaalt de consument 11,25 euro, een daling van 10 procent.

De prijs van een console-game daalde van gemiddeld 35,50 euro naar 31,81 euro. In totaal werd op de entertainmentmarkt in het eerste halfjaar 418,8 miljoen euro omgezet, tegen 404 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2005.