AMSTERDAM - Wie een merkproduct koopt op eBay komt vaak bedrogen uit zo blijkt. Onderzoekers van de universiteit van Mainz volgden een maand lang 248 veilingen van het parfum Davidoff Cool Water Deep en kwamen tot de conclusie dat het in 84,4 procent van de gevallen om vervalsingen ging.

Volgens de onderzoekers waren de vervalsingen moeilijk te onderscheiden van het origineel. Toch waren de verschillen wel degelijk te herkennen, vooral als het ging om het gewicht van het flesje, de opdruk en de vorm.

De onderzoekers verbazen zich over het feit dat kopers amper in opstand komen wanneer blijkt dat ze te maken hebben met een vervalst product. Gebleken is dat slechts een enkele gedupeerde koper een reactie geeft en de koop als negatief bestempelt.

Waardering

Nog opvallender is dat 99 procent van de waarderingen positief uitvielen voor de malafide verkoper. Op eBay, maar ook op veel andere veilingsites, is het mogelijk waarderingen en feedback te geven, zodat andere kopers een indicatie krijgen over de eerlijkheid van een verkoper.

Productpiraterij komt bijna in iedere tak van de industrie voor. Vooral de kleding- en parfumindustrie hebben er onder te lijden.