AMSTERDAM - Het gebruik van Mozilla Firefox lijkt nog altijd toe te nemen. Maandagavond werd de browser voor de 200 miljoenste keer gedownload. In oktober 2005 stond de teller nog op 100 miljoen downloads.

De nieuwe mijlpaal betekent niet dat Firefox nu ook 200 miljoen gebruikers telt, zo benadrukken Firefox-ontwikkelaars. Sommige Firefox-gebruikers zijn dubbel geteld, bijvoorbeeld omdat ze meerdere keren een update hebben geinstalleerd.

De eerste officiële versie van Firefox werd gelanceerd op 9 november 2004. Hoewel er een hevige browseroorlog woedt, lijkt het marktaandeel van Firefox nog steeds toe te nemen. Vorige maand maakte statistiekenleverancier Onestat bekend dat Firefox inmiddels een marktaandeel van 12,93 procent heeft. Microsoft Internet Explorer blijft echter dominant met een marktaandeel van 85,38 procent.

Firefox-fanatici

Het succes van Firefox is mede te danken aan het grote aantal Firefox-fanatici die er alles aan lijken te doen de browser bekender te maken bij het grote publiek. Zo begon een Nederlandse groep Firefox-fans begin dit jaar een inzamelactie om de browser paginagroot te adverteren in de Telegraaf.

Ook websites als Spread Firefox, Kill Bill's Browser, IE7.com en Explorer Destroyer moeten de browser aan een grotere bekendheid helpen.