AMSTERDAM - Windows Vista krijgt een ingebouwde functionaliteit waarmee gewiste bestanden weer teruggezet kunnen worden. Ook wordt het mogelijk om vorige versies van bestanden terug te halen. Deze undelete-functie, Previous Versions genaamd zal standaard aan staan in Vista, zo is te lezen in de augustus-editie van het tijdschrift APC.

Iedere keer wanneer een bestand opnieuw wordt opgeslagen maakt Previous Versions een nieuwe back-up. Via het Eigenschappen-venster van een document is te zien hoeveel oude versies er van het document zijn. Deze oude versies kunnen gewoon geopend worden.

Nadelen

De undelete-functie lijkt een uitkomst, maar niet iedereen zal er blij mee zijn. Het is immers niet meer zeker dat een gewist bestand ook echt van de aardbodem verdwenen is. Indien de gebruiker in de undelete-functie meer nadelen dan voordelen ziet is er altijd nog de mogelijkheid om Previous Versions helemaal uit te zetten.

Overigens was het in Windows al mogelijk een verwijderd bestand terug te toveren, wie een bestand had overschreven met iets anders daarentegen had een probleem.

De langverwachte opvolger van Windows XP wordt in de eerste maand van 2007 verwacht, hoewel Microsoft nog een slag om de arm houdt. Bedrijven kunnen Vista in november verwachten.