LONDEN - De muziekindustrie is een schikking overeengekomen met de muziekuitwisselsite KaZaa. Het moederbedrijf van KaZaa betaalt meer dan 100 miljoen dollar (78 miljoen euro) aan de vier grootste muziekbedrijven in de wereld. Dat is donderdag bekend geworden.

Het gaat om een schikking met Universal Music, Sony BMG, EMI en Warner Music. Daarmee worden de activiteiten van KaZaa legaal, zo zei de International Federation of the Phonographic Music (IFPI). Kazaa plaatst ook filters zodat het niet langer mogelijk is om illegale muziek te downloaden.

Rechtszaken

De muziekindustrie heeft de afgelopen periode een agressieve strategie gevoerd om het illegaal ruilen van muziek tegen te gaan. Zo werden er rechtszaken begonnen tegen verschillende bedrijven zoals KaZaa en Grokster. Ook personen werden aangeklaagd.

Hoewel de schikking een overwinning is voor de muziekindustrie, is het probleem van illegaal binnenhalen van muziek al een stuk minder groot dan enkele jaren geleden. Dat is vooral te danken aan de opkomst van Apple iTunes dat al meer dan 1 miljard liedjes heeft verkocht.

Alternatieven

De populariteit van KaZaa was daardoor de laatste tijd, ook door de opkomst van alternatieven, al een stuk minder. Volgens analisten is de schikking dan ook vooral een symbolische.

Volgens IFPI zwerven er op internet in totaal twintig miljard illegale kopieën van muzieknummers. De muziekindustrie is daardoor vorig jaar 4,5 miljard dollar aan omzet misgelopen.