MAASMECHELEN/BRUSSEL - Al 27 jaar spoot de fontein voor het gemeentehuis van de Belgische grensplaats Maasmechelen zonder noemenswaardige problemen water. Totdat internetters via google.earth ontdekten dat de fontein van bovenaf gezien de vorm heeft van een hakenkruis. Een rel was geboren, de burgemeester laat de fontein verbouwen.

De architect van de fontein reageerde woensdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Schrijf op dat ik hélémaal achter het ontwerp blijf staan. Ik ben er apetrots op. En ja, hoe kan u het raden: ik ben geen nazi", zei de inmiddels 72-jarige ontwerper Robert Tachelet tegen de krant.

Grond

Begin deze maand al berichtte een deelnemer aan het Belgische internetforum 'Wereld in oorlog' over de vorm van de fontein. Een ander lichtte de "betrokken instanties" in, waarna de Belgische pers er achter kwam. De christendemocratische burgemeester beloofde de fontein te verbouwen, "zodra de werklui uit vakantie zijn". Overigens is de swastikavorm op de grond niet te zien.

Woedend

De architect is woedend. "De swastika is geen monopolie van de nazi's. Het is een universeel zonnesymbool. De hindoes gebruiken het, de oude Grieken gebruikten het. Waarom mogen wij het dan niet gebruiken? Omdat de Duitsers er stommiteiten mee uitgehaald hebben? Ik ben het daar niet mee eens."

Volgens hem heeft de burgemeester die het ontwerp in 1979 goedkeurde geen enkele kanttekening geplaatst bij de vorm. Die oud-burgemeester kan zich nu evenwel niets herinneren van het opmerkelijke ontwerp. Volgens Het Laatste Nieuws is er sprake van dat de nieuwe fontein de vorm krijgt van een klavertje vier.

San Diego

Overigens lijkt Maasmechelen niet de enige plaats te zijn waar het 'probleem' zich voordoet. Ook in bijvoorbeeld het Amerikaanse San Diego is vanuit de lucht een hakenkruis te zien.