BRUSSEL - Vlaamse begrafenisondernemers klagen dat Nederlandse bedrijven domeinnamen op internet als begrafenis.be hebben ingepikt. "Doorgedreven commercialiteit", zegt de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen (VARU) maandag in een verklaring.

Volgens deze belangenorganisatie van de Vlaamse begrafenisondernemers pikten de Nederlanders al een hele reeks domeinnamen die bedoeld zijn voor Belgen, zoals uitvaart.be, uitvaartpolis.be en begrafenis.be.

"Vlamingen hoeven niet zo per se de handigste jongens te zijn. Als een Vlaming een domeinnaam 'nodig' heeft registreert hij deze. Een Nederlander daarentegen registreert zo snel mogelijk, soms nog voor het internet werd uitgevonden, alle mogelijke domeinnamen", aldus de VARU op zijn website.

Doel

Volgens P. van Schaik van Uitvaart.com is er geen sprake van domeinen pikken of verkopen. "De uitvaartsector is niet de enige sector waar Nederlanders domeinen als .be, .net, .com proberen te registreren. Het is niet ongebruikelijk en heeft lang niet altijd als doel om het domein in een later stadium te verkopen", aldus Van Schaik.

Belangstelling

Van Schaik gaat zijn eigen .be domeinen niet verkopen. "Ik ben van plan om binnenkort een Vlaamse uitvaartsite te beginnen. "De reden dat ik momenteel nog geen Vlaamstalige uitvaartsite heb, is het simpele gevolg van dat er tot voor kort onvoldoende belangstelling was vanuit de Belgische consument."