LONDEN - De economische vooruitzichten voor Europa en de Verenigde Staten zijn weliswaar niet echt goed, maar de verkoop van mobiele telefoons zal volgend jaar over de hele wereld aantrekken.

De groei komt van nieuwe abonnees in de VS, China, India, Rusland en Oost-Europa. Daardoor zal het aantal gebruikers van een mobiele telefoon stijgen van 1 miljard nu tot 1,5 miljard in 2005.

Dit heeft Jorma Ollila, bestuursvoorzitter van het Finse gsm-concern Nokia, gezegd in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times van maandag. De groei komt niet alleen van nieuwe gebruikers. Ook de meest recente toestellen met kleurenschermen, fotomogelijkheden en spelletjes brengen veel gebruikers ertoe hun oude gms'etjes te vervangen.

Ollila acht de komende drie jaar een jaarlijkse groei van 10 à procent mogelijk. De prijzen blijven op het huidige peil of zullen iets stijgen. Dit jaar is de wereldmarkt goed voor 400 miljoen mobieltjes, waarvan Nokia er zelf ongeveer 160 miljoen verkoopt.

Over de netwerken is Ollila minder optimistisch. De telecomconcerns zijn terughoudend met investeringen in bestaande netwerken en hebben de aanleg van zogenoemde 3G-netwerken, voor snel mobiel internetten, vertraagd. De Nokia-topman verwacht voor de netwerkapparatuur volgend jaar geen opleving.