AMSTERDAM - Jongeren lopen het risico om dertig jaar eerder doof te worden dan hun ouders, wegens veelvuldig en onverantwoord gebruik van mp3-spelers zoals de iPod. Uit Brits onderzoek van Deafness Research blijkt dat jongeren die hun mp3-speler intensief gebruiken een groot risico lopen op blijvende gehoorschade, zo meldt The Times.

Meer dan de helft van de jongeren van 16 tot 24 jaar luistert meer dan een uur per dag naar een digitale muziekspeler. Eenvijfde van hen luistert zelfs meer dan 21 uur per week naar muziek via de oordopjes, zo blijkt uit het onderzoek.

Bijna 70 procent van de jongeren realiseert zich niet dat mp3-spelers permanente gehoorschade kunnen veroorzaken. Vooral wanneer het geluid hard staat en er vaak naar geluisterd wordt.

Verontrustend

"De vorige generatie werd slechthorend rond hun zestigste of zeventigste levensjaar", aldus Vivienne Michael van Deafness Research. "Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen rond hun veertigste al gehoorproblemen krijgen, wat zeer verontrustend is".

Volgens Michael kan elk geluid boven de 105 decibel blijvende gehoorschade aanrichten. Veel mp3-spelers hebben een maximum volume van 120 decibel, "net zo hard als de sirene van een ambulance", zo zegt Michael.

Volume

Volgens Michael doet men er goed aan de muziekspeler niet harder dan 60 procent van het maximumvolume te zetten. Daarnaast adviseert ze de mp3-speler niet langer dan een uur te gebruiken op dit volume. "Wanneer andere mensen je muziek kunnen horen staat het geluid te hard".

Volgens de organisatie kan gehoorschade het leven ondraaglijk maken. "We willen mensen erop wijzen dat het gehoor even belangrijk is als het zicht. We willen voorkomen dat de mp3-generatie al op hun dertigste of veertigste doof is".