AMSTERDAM - De mobiele telefoon is een grote bron van irritatie. Althans, wanneer een ander hem gebruikt. Zo ergert 62 procent van de Nederlanders zich aan luide telefoongesprekken, zo blijkt uit de Telecom Monitor 2006.

Ook het ongewild moeten meeluisteren met andermans gesprekken is voor velen ergerlijk. Maar liefst 60 procent stoort zich hier aan. Andere zaken die irritatie opwekken zijn onder meer vervelende ringtones (40 procent), een gesprekspartner die tijdens een gewoon gesprek de mobiele telefoon opneemt (37 procent) en luide ringtones (35 procent).

Wanneer er een telecomprovider gekozen moet worden is de prijs nog altijd het meest doorslaggevend (35 procent). Daarnaast vindt men het belangrijk dat het bereik goed is (34 procent). Voor zestien procent van de Nederlanders geeft het mobieltje zelf de doorslag.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de Nederlander zijn gsm nog steeds het liefst in een gewone winkel koopt. Een op de vijf koopt zijn mobieltje via internet, vooral vanwege het gemak en de snelheid.