PEKING - De internetondernemingen Google en Yahoo en softwaregigant Microsoft hebben de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gebroken. Dat deden de bedrijven door in China mee te werken aan censuur op internet, meldde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) donderdag.

Artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zegt dat iedereen vrijheid van meningsuiting moet hebben.

Volgens AI werkten alle drie de bedrijven "op de een of andere manier" mee aan censuur in China en negeren de firma's de implicaties van hun handelen op de mensenrechten.

Eerlijk

Ook komt door de zelfcensuur de betrouwbaarheid van Google, Yahoo en Microsoft in het geding. "Door hun acties is het onduidelijk waar de bedrijven eerlijk in zijn en waar ze slechts aan hun eigen publiciteit denken", aldus AI. Ook negeren de computerbedrijven door hun optreden hun eigen doelstellingen en bedrijfsmotto's. Zo lijkt de slogan 'Wees niet slecht' van Google volgens AI weinig om het lijf te hebben.

Yahoo meldde in een reactie dat het bedrijf bezorgd is over de situatie in China, maar het bedrijf zei ook dat "Yahoo meer voor de openheid in een land betekent door een beperkte aanwezigheid, dan door helemaal niet actief te zijn". Google kwam in januari, toen de plannen voor een Chinese zoekmachine werden gelanceerd, met een soortgelijke verklaring.

Campagne

Tegelijk met het rapport over de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting lanceerde AI een campagne tegen censuur. Op de site irrepressible.info kunnen internetgebruikers een petitie tekenen voor vrijheid op het wereldwijde web. Ook riep AI internetters op Yahoo, Microsoft en Google te mailen om protest aan te tekenen tegen hun handelswijze in China.