AMSTERDAM - In een aanval op zijn grootste concurrent, heeft OpenOffice een reclamecampagne gelanceerd waarin Microsoft onder ander wordt voorgesteld als een monopolist. Om geen misverstanden te laten bestaan over het doelwit van de actie vindt de campagne plaats in de omgeving van Microsofts hoofdkantoor in Redmond.

OpenOffice.org, een gratis alternatief voor Microsoft Office, versierde bussen met teksten als 'Stop met het geven van je lunchgeld aan de pestkop', en 'Werkt met dure, gesloten, geheugenverslindende software'. Sun, het softwarebedrijf achter OpenOffice.org, heeft tegelijkertijd een webwinkel geopend waar de advertenties in de vorm van t-shirts te koop zijn, aldus de website The New Marketing.

Gebruikers van OpenOffice.org proberen daarnaast geld in te zamelen voor een advertentiepagina in de gratis krant Metro van New York, meldt Webwereld. Ze hopen OpenOffice.org daarmee op dezelfde manier op de kaart te zetten als liefhebbers van de Firefox-browser eerder deden in de New York Times.