AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam vond het woensdag niet nodig de 41-jarige Marcel W. te straffen voor de poging tot bedreiging van premier Jan Peter Balkenende. Door de "sociale stoornis" van W. ontbreekt een verwijtbare schuld, aldus de rechter. Justitie had een werkstraf van 80 uur en een maand voorwaardelijke celstraf geëist.

W. had in september op het forum op de website van De Telegraaf geschreven dat "Jan Peter binnenkort wordt geliquideerd, inclusief zijn familie. Heb de bom klaar staan en ben goed voorbereid". Hij schreef dat de minister-president er "met de kerst aan zou gaan". Het bericht was ondertekend door "Mohammed Den Haag".

Frustratie

De slechthorende W. zei dat het een geintje was en dat hij er later spijt van had. Hij reageerde op een artikel dat de minister-president een nieuwe, extra beveiligde dienstauto kreeg van 400.000 euro. Uit frustratie over bezuinigingen en de belastingen die hij moet betalen, had hij het bericht geplaatst.

"Het ging uit mezelf, zonder na te denken." Een maatschappelijk werker verklaarde dat W. aangeboren hersenletsel heeft waardoor hij impulsief dingen doet waar hij later spijt van krijgt. "Hij doet geen vlieg kwaad."

Poging

De rechter meende dat hier geen sprake was van bedreiging, maar slechts een poging daartoe. De Telegraaf had het bericht na een kwartier verwijderd en de politie gewaarschuwd.

De premier had het bericht waarschijnlijk zelf niet gezien, aldus de rechter. "De tekst is 's ochtends om 11.00 uur geplaatst. Ik denk dat minister-president Balkenende zo'n druk bezet man is, dat hij op dat tijdstip andere dingen doet dan het internet bekijken."