AMSTERDAM - In navolging van onder meer de VPRO en uiteraard Wikipedia springt ook XS4ALL in de hype van de wiki's. Abonnees kunnen niet alleen informatie bekijken, maar ook wijzigen en aanvullen.

Naar eigen zeggen wil XS4ALL hiermee bijdragen aan het tweerichtingsverkeer op internet. "De behoefte van het publiek is veranderd. Internetters willen meer sociaal contact en tweerichtingsverkeer", aldus de provider, die zelf inmiddels een wiki is gestart over de geschiedenis van het bedrijf.

Aanvulling

De wiki is volgens XS4ALL een belangrijke aanvulling op het succes van weblogs en forums. "In weblogs en forums leidt de interactie vaak tot een onduidelijke opeenstapeling van reacties. Samenwerken aan gestructureerde informatie en documentatie verloopt beter in een wiki", meent de provider. "Een wiki geeft veel meer overzicht omdat commentaar en reacties direct in het originele document worden verwerkt."

Beheerder

Elke wiki kent een beheerder. Om te voorkomen dat een wiki verloren gaat als een beheerder ermee stopt, heeft XS4ALL een zogenoemd wiki-adoptieprogramma in het leven geroepen. Wanneer een klant de wiki niet langer kan of wil beheren, wordt de wiki ter adoptie aangeboden. Een andere klant kan in dat geval het beheer van de wiki overnemen en zo de wiki laten voortbestaan.

Volgens directeur Marion Koopman is er sprake van een ontwikkeling waarin 'samenwerking en co-creatie' weer centraal komen te staan: "Internet is ooit bedoeld als open plek voor vrije en ongecensureerde uitwisseling van informatie en ideeën. De afgelopen tien jaar boden websites echter vaak alleen informatie als eenrichtingsverkeer."

Koopman voegt zich met deze visie bij internetprofeten als Kevin Kelly, die steevast hamert op het vrije en gratis karakter van internet.

De VPRO startte eerder al met wiki's. In eerste instantie stond Pinkpop centraal, maar inmiddels schrijven muziekliefhebbers over een breed scala aan onderwerpen.