ANTWERPEN/BRUSSEL - Het Antwerps stadsbestuur onderzoekt welke juridische maatregelen mogelijk zijn tegen de website buitenlandsepartner.nl. De site biedt een compleet handboek om de Nederlandse regels voor gezinshereniging te omzeilen via verblijf in België.

Het handboek geeft, na kosteloze registratie, allerlei tips en overzichten. Door een kort verblijf in bijvoorbeeld Antwerpen gelden de soepeler Belgische regels op het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor een partner uit bijvoorbeeld Marokko of Turkije.

"In België hoef je voor gezinshereniging niet te voldoen aan absurd hoge inkomenseisen en chaotisch in te burgeren", zo staat te lezen op de website, die wordt beheerd door de Stichting Buitenlandse Partner.

België-route

De Antwerpse wethouder van Bevolking, Erwin Pairon (Groen!), noemt de website gemeen, aldus de krant Gazet van Antwerpen dinsdag. Door de zogeheten België-route hebben de laatste jaren opmerkelijk meer Nederlanders zich in Antwerpen gevestigd.

In januari hadden de ministers Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) en haar Belgische collega Patrick Dewael nog afgesproken om de zogeheten België-route te dichten.