ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft een streep gehaald door de miljoenenboetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft opgelegd aan vijf grote mobieletelecomaanbieders.

KPN, Vodafone, T-Mobile, Telfort en Orange zouden in juni 2001 afspraken hebben gemaakt over onder meer vergoedingen aan telecomwinkels en gegevens over prepaidpakketten hebben uitgewisseld. Volgens de bestuursrechter heeft de NMa echter een zware overtreding van het mededingingsrecht onvoldoende hard kunnen maken.

Boetes

In eerste instantie ging het om boetes van in totaal 88 miljoen euro. De NMa verlaagde in 2004 het totale boetebedrag naar 52 miljoen euro, na bezwaren van de telecombedrijven.

De uitspraak van de bestuursrechter, donderdag uitgesproken, is het gunstigst voor Telfort en Orange. De boetebesluiten voor deze twee telecombedrijven zijn vernietigd, omdat niet is bewezen dat zij aanwezig waren bij de gewraakte besprekingen. Voor Telfort bedroeg de boete bijna 4,5 miljoen euro, voor Orange 9,9 miljoen euro.

Zware overtreding

De NMa moet zich over de overige boetes, aan KPN (12,6 miljoen euro), Vodafone (10,3 miljoen) en T-Mobile (14,8 miljoen), nogmaals buigen, zo vindt de rechtbank. De NMa heeft niet aannemelijk kunnen maken dat zij een zware overtreding hebben begaan. De drie partijen hebben niet ontkend dat zij elkaar in de zomer van 2001 hebben ontmoet.

Congrescentrum

Volgens de NMa kwamen de telecombedrijven op 13 juni 2001 in een congrescentrum in Nieuwegein bijeen om te praten over de dealervergoedingen. Na de vergadering werden de vergoedingen van alle partijen verlaagd. Mogelijk gaat het hier volgens de rechtbank om "een nadere regie van op zichzelf te verwachten marktgedrag, met zeer beperkte gevolgen voor de betrokken markt".

De NMa wilde vrijdag niet inhoudelijk reageren. "Wij bestuderen de uitspraak", aldus een woordvoerster.

Orange en KPN, sinds vorig jaar ook eigenaar van Telfort, lieten weten "verheugd" te zijn over het oordeel van de rechter. "Dit is ook in lijn met onze verwachtingen", aldus de KPN-zegsman.