AMSTERDAM - Driekwart van de vrouwen heeft moeite met het gebruik van de mobiele telefoon. Zo'n 75 procent weet enkel hoe de basisdiensten werken, zoals bellen en sms'en. Dat blijkt uit Brits onderzoek van elektronicawinkel Comet.

De onderontwikkelde gsm-kennis is volgens het onderzoek te wijten aan het feit dat vrouwen niet de moeite nemen gebruiksaanwijzingen door te lezen. Zeventig procent van de vrouwen roept liever de hulp van de partner of kinderen in, wanneer ze er niet meer uitkomt.

Niet alleen het mobieltje roept veel vragen op bij de gemiddelde vrouw. Ook andere gadgets zoals camera's en mp3-spelers worden vaak niet optimaal gebruikt door een gebrek aan kennis.

Uitpluizen

Mannen daarentegen willen alles weten over hun gadget, zo blijkt uit het onderzoek. "Mannen spenderen uren aan het uitpluizen van de gebruiksaanwijzing, omdat ze het apparaat graag optimaal benutten", aldus Comet. Wel zijn mannen in de minderheid als het gaat om gsm-bezit. Zo'n 81 procent van de Britse mannen heeft een mobiele telefoon. Bij vrouwen ligt dat percentage op 83 procent.