DEN HAAG - Het telecombedrijf Orange is tevergeefs in het verweer gekomen tegen het oordeel van toezichthouder Opta dat concurrent KPN op de mobiele markt geen machtspositie heeft. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft donderdag besloten dat er voldoende concurrentie is op deze markt en heeft het protest van onder meer Orange afgewezen.

De Opta besloot in november vorig jaar niet in te grijpen in de voorwaarden die KPN stelt voor toegang tot zijn netwerk. Ook zag de waakhond geen reden om de tarieven van KPN voor de overdracht van gesprekken tussen de verschillende netten aan te pakken. Er is voldoende concurrentie en KPN beschikt niet over machtspositie, luidde het oordeel van de Opta.

Strenge regels

Orange was het daar niet mee eens en stapte samen met het bedrijf Venus & Mercury Telecom naar het college. Volgens de telecombedrijven is KPN wel degelijk een dominante partij en moet de Opta met strenge regels voor het concern komen.

Volgens Orange heeft de Opta verkeerde cijfers over het marktaandeel van KPN gebruikt in zijn oordeel. Het aandeel zou groter zijn. Dat klopt, meent het college in Den Haag, maar KPN kan zich desondanks niet onafhankelijk van zijn concurrenten gedragen.

Toegang

Bovendien zijn enkele tientallen mobiele telefonie-aanbieders actief in Nederland. Dit duidt erop dat het niet moeilijk is om toegang te krijgen tot de markt, aldus het college.