AMSTERDAM - De Stichting Brein heeft geen recht op de gegevens van abonnees van internetproviders. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald. Vorig jaar kwam de rechtbank in Leeuwarden tot dezelfde conclusie.

Brein vroeg het hof vijf Nederlandse internetaanbieders te dwingen om de persoonsgegevens van hun klanten bekend te maken. De stichting wil dat wordt opgetreden tegen mensen die illegaal muziekbestanden aanbieden op het wereldwijde web. Het hof stelt dat zo'n inbreuk op de privacy onrechtmatig is.

Onrechtmatig

Brein vindt dat die inbreuk kan worden gerechtvaardigd, omdat de personen om wie het gaat ook onrechtmatig handelen. Internetproviders zijn wat Brein betreft verplicht te helpen bij het bestrijden van de illegale uitwisseling van bestanden.

De rechter vindt de door Brein gewenste werkwijze niet in overeenstemming met Europese regels die de privacy moeten garanderen. Het hof besloot daarom negatief op de vordering die de stichting had ingesteld tegen de internetproviders Essent, KPN, Tiscali, Wanadoo en UPC.

Uploaden

Stichting Brein werkt onder meer namens platenmaatschappijen en tekstschrijvers en heeft als doel het illegaal uploaden van muziek, films en software tegen te gaan. Het downloaden van muziek is in Nederland niet bij wet verboden; het aanbieden van muziek zonder toestemming wel.