LONDEN - Het internationale veilinghuis Christie's gaat ook biedingen via internet toestaan bij veilingen. De onderneming liet woensdag weten dat de technologie rijp is om succesvol het internettijdperk te betreden.

Christie's heeft voor de techniek een Amerikaans bedrijf, Auction Management Solutions, in de arm genomen. Daardoor is het mogelijk om via een snelle internetverbinding de veilingen in de zalen zonder vertraging te volgen en om biedingen te doen. Veilingmeesters kijken in de camera als een internetbieder zich aandient.

Niet alle veilingen van Christie's kunnen via internet worden gevolgd. Het veilinghuis kiest een aantal veilingen uit. Een daarvan is in oktober, als spullen uit de Star Trek-series onder de hamer komen.

Sotheby's

De stap van Christie's is opmerkelijk omdat concurrent Sotheby's drie jaar geleden nog besloot om internetveilingen te staken. In 2000 was al een alliantie van dit veilinghuis met internetwinkel Amazon.com spaak gelopen. De projecten bleken financieel niet levensvatbaar. Christie's verwacht meer van zijn initiatief, gezien de sterk toegenomen penetratie van breedbandinternet bij consumenten. Biedingen via de telefoon zullen uit de gratie raken, verwacht de onderneming.

Grappenmakers komen er overigens bij Christie's niet in. Internetbieders moeten zich 48 uur voorafgaand aan een veiling aanmelden, waarna de financiële draagkracht van de bieder nog kan worden gecontroleerd.