AMSTERDAM - De Europese Commissie wil mobiele telefoniebedrijven dwingen de hoge kosten van het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland drastisch naar beneden te brengen. Volgens de commissie maken de bedrijven excessief hoge winsten en hebben zij tot dusver geweigerd hun prijzen voor mobiel bellen in het buitenland te verlagen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Commissie-voorzitter José Manuel Barroso zei woensdag dat de sector nog een half jaar de tijd krijgt om zelf met prijsverlagingen te komen. Daarna wordt een stringente prijscontrole van kracht. Zij krijgen een laatste kans om te laten zien dat zij ernst maken met zelfregulering, aldus Barroso op een gezamenlijke persconferentie met eurocommissaris voor informatie en media Viviane Reding.

Lokaal

Reding zei dat de prijzen ondanks eerdere waarschuwingen nog altijd niet zijn gedaald. In eerste instantie had Reding met een wet willen komen die de extra kosten om gebeld te worden in het buitenland afschaft en telefoniebedrijven verplicht voor lokale gesprekken in het buitenland hetzelfde tarief te rekenen als voor een lokaal gesprek in het eigen land.

Daar is ze, na heftig protest van de sector, vanaf gestapt. De wet die nu voorligt houdt een prijscontrole in waarbij de klant voor een telefoontje ten hoogste dertig procent meer betaalt dan wat het het bedrijf zelf kost.

Gestraft

Volgens Reding worden Europeanen nu gestraft als ze een grens met een ander EU-land oversteken, wat nadelig is voor het groeiende aantal Europeanen dat werkt in het buitenland of erheen reist.