AMSTERDAM - De internetdomeinnaam .nl kan vanaf eind januari volgend jaar door iedereen worden aangevraagd. Ook bedrijven of personen buiten Nederland kunnen een internetadres dat eindigt op .nl aanvragen. Dat maakte de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) donderdag bekend.

In eerste instantie zou dit eind dit jaar al kunnen, maar de SIDN heeft de datum nu vastgesteld op 29 januari 2003. De datum is naar achter geschoven om op die manier een langere testperiode te hebben. "Het systeem is in december al klaar, maar door de kerst, jaarwisseling en verkiezingen in januari, is gekozen voor een datum daarna", zegt B. Geerlings van SIDN.

Gelijk met het nieuwe reglement voor registratie van .nl-domeinnamen, gaat ook de regeling voor .nl-domeinnaamarbitrage in werking. De arbitrageregeling geldt eerst alleen voor het merk- en handelsnaamrecht. Privé-personen mogen wel een domeinnaam claimen waarin de naam van een bedrijf voorkomt, maar dan niet op een manier dat het nadelig is voor dat bedrijf.

Alle personen, bedrijven en instanties die momenteel een .nl domeinnaam hebben, behouden die gewoon.