AMSTERDAM - De Britse muziekindustrie (BPI) wil internetters die illegaal muziek delen op een andere manier gaan aanpakken. Zo heeft de BPI aan twee providers gevraagd de internetaccounts van tientallen klanten af te sluiten wegens het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat schrijft The Telegraph dinsdag.

Tot nu toe heeft de belangenorganisatie al zeker 139 rechtszaken tegen p2p-gebruikers aangespannen, maar daarvan verschenen er slechts vier zaken voor de rechtbank. Door providers aan te spreken in plaats van individuele gebruikers hoopt de BPI op meer succes.

Verzoek

De belangenorganisatie heeft de providers een schriftelijk verzoek gestuurd de gebruikers offline te halen. De BPI hoopt daarmee inmenging van de rechtbank te voorkomen. Wanneer providers willen meewerken aan dergelijke acties zou dat tevens betekenen dat de muziekindustrie p2p-gebruikers sneller en efficiënter kan straffen.

De BPI zegt bewijs verzameld te hebben tegen de 59 klanten door de p2p-netwerken zelf te gebruiken. Het gaat om 42 Cable & Wireless-klanten en 17 Tiscali-klanten die "significante hoeveelheden illegale muziek hebben geupload." "We roepen al maanden dat het onacceptabel is dat providers hun ogen dichtknijpen als het gaat om copyrightschending", aldus de BPI in een toelichting. "Het moet nu maar eens afgelopen zijn".

Voorwaarden

Cable & Wireless heeft laten weten de gewraakte accounts af te zullen sluiten. Volgens de provider staat in de gebruikersvoorwaarden dat geen inbreuk gemaakt mag worden op het auteursrecht.

Tiscali wil eerst eigen onderzoek doen voordat het internetaccounts afsluit. Het internetbedrijf stelt dat het niet zo maar accounts afsluit als daarom wordt gevraagd.