ROTTERDAM - Wat al in films kon, lijkt nu bewaarheid met de uitvinding van de smart card door ir. Henny van der Velden. Volgens kenners in de technologiewereld maakt zijn vinding het voor het eerst mogelijk een toegangs- of betaalpas te beschermen met een vingerafdruk.

Zo kunnen op korte termijn allerlei pasjes, maar zelfs ook het paspoort, worden beschermd omdat de kaart alleen kan worden gelezen nadat de vingerafdruk van de gebruiker is herkend en goedgekeurd. Richard Lamb, die was betrokken bij het octrooi-onderzoek van de smart card, noemt de vinding revolutionair.

Smart card

"Lange tijd al riepen verschillende bedrijven en uitvinders dat ze de smart card hadden uitgevonden, maar uiteindelijk bleef het ei van Columbus uit. Niemand die het nog heeft kunnen laten zien", zegt Lamb, die zich trendwatcher noemt in de technologie- en informaticawereld.

"Anderen gingen vaak uit van een kastje waar je je duim of vinger op drukt en een sleuf waar je de pas doorheen haalt. Vervolgens worden die twee dingen voor de gegevens met elkaar vergeleken. De truc die nu wordt gemaakt is dat de match op de kaart zelf plaatsvindt", aldus Lamb.

De gegevens op de pas komen pas vrij als een 3D-vingerafdruksensor op de kaart de vinger of duim herkent die daar op is afgegeven. Zo kunnen er ook tien of twintig verschillende duimen op de pas worden gezet, zodat zelfs de hele familie van dezelfde pas gebruik kan maken. De toekomst voor de smart card ligt volgens Lamb vooral bij banken en overheden.