AMSTERDAM - Europese tieners zijn bereid om de beveiliging van hun thuiscomputer op het spel te zetten in ruil voor gratis content. Nederlandse jongeren maken het op dit gebied het meest bont.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee, dat de uitkomsten aangrijpt om ouders op het hart te drukken hun kroost goed in de gaten te houden. "Aangezien tieners tijdens de schoolvakanties langer online zijn, zijn de risico's voor de gezinscomputer groter dan ooit", aldus McAfee.

Uit het onderzoek, verricht onder 615 tieners in de leeftijd van 13 tot 17 jaar uit zes Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Italië), blijkt dat 40 procent zich geen zorgen maakt over de risico's van virussen en andere bedreigingen bij het downloaden van muziek of video.

Limewire

De Nederlandse tieners maken zich met 52 procent het minste zorgen. Zij zijn binnen Europa ook het meest actief als het gaat om (gratis) bestandsuitwisseling: 74 procent. Van de Europeanen is het 56 procent dat regelmatig p2p-diensten als Kazaa, Edonkey en Limewire gebruikt, volgens McAfee beruchte bronnen voor "kwaadwillige content".

Van de Europese tieners scant tegelijk 37 procent de gedownloade bestanden of e-mailbijlagen niet op virussen of andere bedreigingen alvorens de bestanden te openen. De onderzoekers noemen het "verontrustend" voor de rest van het gezin dat 21 procent van deze tieners wel verantwoordelijk is voor de beveiliging van de gemeenschappelijke gezinscomputer.

Onwetendheid

Over de gehele linie constateert McAfee een "wijdverspreide onwetendheid" onder tieners over de implicaties van een inbreuk in de pc-beveiliging. Waar Nederlandse tieners op het vlak van onwetendheid de kroon spannen, zijn Britse tieners het meest beveiligd.