AMSTERDAM - Wie zegt dat de waarde van internet wordt overschat, is niet goed bij zijn hoofd. Dat is althans de mening van Kevin Kelly, die zich nog altijd een ware techno-optimist toont.

Kelly is vrijdag de meest aansprekende spreker op The Next Web, een conferentie in Amsterdam die in het teken staat van nieuwe ontwikkelingen. Deze worden voor het gemak geschaard onder de term Web 2.0. In rap tempo passeren gedurende de dag bekende en minder bekende bedrijven als Allpeers.com, Cocomment, Ebuddy, Vpod.tv, Last.fm, Netvibes en Digg.com de revue. Kelly houdt het echter graag wat meer abstracter.

Kevin Kelly richtte het internetblad Wired op en verwierf grote bekendheid met zijn boek New Rules for the New Economy uit 1998. Dit boek werd een wereldwijde bestseller en wordt nog altijd gezien als de bijbel van de Nieuwe Economie, waarvan de droom overigens twee jaar later uiteen spatte.

Maar niet als het aan Kelly ligt: "Het enige wat verminderde, was de waarde van de aandelen. Voor de rest gingen alle ontwikkelingen gewoon door." Sterker nog: we staan volgens Kelly slechts aan het begin. "Als je nagaat dat het huidige web in slechts 4000 dagen is ontstaan, dan stelt deze tijdsspanne in het licht van de beschaving niets voor. Eén keer met de ogen knipperen."

"Het is ongelofelijk wat er allemaal al is gebeurd. De hyperlink is een van de grootste uitvindingen van de afgelopen decennia", meent Kelly. "Ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkelingen de komende 4000 dagen nog tien keer zo snel zullen gaan."

Gratis

Volgens Kelly is het wereldwijde web over een jaar of vijf of tien helemaal niet meer weg te denken uit het leven. "Alles wat er geproduceerd wordt, zal een link met het web hebben. Alle personen zijn met elkaar verbonden via het web. Het web is het centrum van alles."

Kelly laat overigens in het midden hoe hij dit precies voor zich ziet. Wel weet hij dat het web 'underhyped' is. Als belangrijk punt voert hij de verwachting aan dat communicatietechnologie in rap tempo goedkoper wordt, totdat het over een jaar of vijf nauwelijks meer iets kost.

Verder speelt bij Kelly nog altijd het centrale idee dat bijna alles uiteindelijk gratis en open-source zal zijn. "Dat is de natuurlijke staat van de dingen. Een kopie heeft geen enkele waarde. Het enige wat nog waarde heeft, is datgene wat niet gekopieerd kan worden." Wat dat betreft, lijkt er niets veranderd sinds 1998.