AMSTERDAM - De Nederlandse reclamecampagne voor de witte PlayStation Portable (PSP) heeft voor commotie gezorgd in de Verenigde Staten. Op een van de posters is te zien hoe een blanke vrouw een zwarte vrouw bij haar kaak pakt, vergezeld van het onderschrift: PlayStation Portable White is coming.

De reclamecampagne zou agressief en racistisch zijn menen sommigen. Het beetpakken zou gezien kunnen worden als mishandeling en racisme en geweld in de hand spelen. Hoewel de campagne niet in de VS te zien is, heeft een Amerikaanse belangenvereniging die opkomt voor kleurlingen officieel beklag gedaan bij fabrikant Sony.

Contrast

Volgens Sony is de campagne niet racistisch bedoeld. "Alle foto's die voor deze campagne gemaakt zijn moeten het contrast tussen de witte en zwarte PSP verduidelijken. Meer zit er niet achter", laat Sony weten aan de website Gamesindustry.biz.

Anderen menen dat het onzin is de campagne als racistisch te bestempelen, omdat er ook andere PSP-advertenties zijn waarin de rollen omgedraaid zijn. Op sommige foto's is het blanke model de dominante partij, op andere foto's het zwarte model.

Overigens zou de campagne in het juli-nummer van het techlifestyle-magazine Bright verschijnen, deze werd echter ingetrokken wegens alle ophef.