AMSTERDAM - Ik google, jij googlet, hij heeft gegoogled. De meeste internetters gebruiken Google al als een werkwoord. Sinds donderdag is het echter officieel: De gerenommeerde Oxford English Dictionary en Merriam-Webster's Collegiate Dictionary hebben het woord namelijk opgenomen in hun woordenboeken.

'To google' moet met een kleine 'g' geschreven worden en wordt gedefinieerd als: Het gebruiken van de Google zoekmachine om informatie te vinden op het wereld wijde web.

Een woord moet vaak genoeg gebruikt worden wil het in het woordenboek komen. Meestal duurt het dan nog tien tot twintig jaar totdat het woord ook daadwerkelijk wordt opgenomen. Volgens taalkenners behoort Google tot een van de 'snelste' woorden. Slechts vijf jaar nadat het woord voor het eerst als werkwoord gesignaleerd werd, heeft het al een plaats weten te bemachtigen in een naslagwerk.

Synoniem

Google zelf is niet zo blij met het nieuwe werkwoord. De zoekgigant is bezorgd dat het merk hierdoor wordt uitgehold, nu hun merknaam gemeengoed wordt in de spreektaal. Het bedrijf is bang dat met 'googlen' straks niet alleen 'zoeken met Google' wordt bedoeld, maar een synoniem gaat staan voor alle zoekopdrachten op het web.

De aspirine is hier ook een mooi voorbeeld van. Hoewel aspirine eigenlijk een merknaam is, wordt er tegenwoordig gewoon een willekeurige pijnstiller mee bedoeld.

Dotcom

Naast Google hebben de woordenboeken ook nog enkele andere ict-gerelateerde woorden opgenomen. Termen als dotcom, ringtone, spyware hacktivism en mouse potato zijn nu ook te vinden in het naslagwerk.