AMSTERDAM - Het aantal virusbedreigingen voor Windows-computers is dermate toegenomen, dat computergebruikers beter kunnen overstappen naar een Apple-computer. Dat zegt anti-virusbedrijf Sophos, die onderzoek deed naar online bedreigingen van het afgelopen half jaar.

Volgens Sophos zijn Windows-systemen nog altijd het meest populair bij hackers. De Mac heeft blijkens het onderzoek nauwelijks last van virussen, wormen of andere vormen van malware. Volgens analisten heeft dat onder andere te maken met het feit dat Mac-gebruikers veruit in de minderheid zijn. Dat zou hen een minder aantrekkelijk doelwit voor hackers maken.

In februari van dit jaar dook wel een eerste virus op voor OS X. Deze werd echter niet "in het wild" aangetroffen en vormden volgens de analisten geen werkelijke bedreiging.

Trojans

Uit het Sophos-onderzoek blijkt verder dat er minder nieuwe virussen en wormen zijn verschenen. Het aantal trojans daarentegen is sterk toegenomen. Volgens het bedrijf is 82 procent van de nieuwe veiligheidsbedreigingen een trojan. Een trojan is kwaadaardige software die verstopt zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd, bijvoorbeeld een screensaver.

Microsoft Windows draait wereldwijd op bijna een miljard computers. De nieuwste versie (Vista) zal later dit jaar uitkomen. Volgens Microsoft zal Vista het meest veilige Windows-systeem tot nu toe zijn.

/LINK
Onderzoek van Sophos (pdf)