AMSTERDAM - Enkele Apple-gebruikers hebben hun verontrusting geuit over een nieuw widget in de recentste update van Mac OS X (versie 10.4.7). Volgens hen maakt deze widget met enige regelmaat contact met de computerservers van Apple, zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. Dat meldt CNet woensdag.

Widgets zijn kleine applicaties die de gebruiker handige informatie verschaft over bijvoorbeeld het weer, beurskoersen en nieuws. Mac-gebruikers kunnen deze binnen hun systeemsoftware installeren, mits Mac OS X Tiger of hoger is geinstalleerd. De widgets zijn te vinden onder het zogenoemde Dashboard of met een druk op F12.

Vorige week bracht Apple een nieuwe update uit van het besturingssysteem, dat onder andere enkele bugs repareert. Wie deze update heeft geinstalleerd, heeft ook de Dashboarduitbreiding erbij gekregen: 'dashboardadvisoryd'. Volgens Apple moet deze uitbreiding de computer veiliger maken en neemt het contact op met Apple.com om te controleren of de widgets up-to-date zijn. Apple-gebruikers kunnen de optie niet uitschakelen.

Microsoft

Verschillende Mac-gebruikers zijn bezorgd over het feit dat Apple informatie verzamelt zonder hun toestemming en leggen een link met Microsoft. Microsoft werd vorige week door Amerikaanse Windows-gebruikers voor het gerecht gedaagd omdat ze meenden dat hun privacy is aangetast door Microsoft's Windows Genuine Advantage-programma (WGA).

Computergebruikers die een illegale Windows-versie draaien, krijgen door het WGA-programma een melding op hun scherm te zien waarin gemeld wordt dat de software illegaal is. Toen bekend werd dat het programma ook gegevens naar Microsoft zond wanneer er ingelogd wordt, kreeg de softwaregigant een stortvloed aan kritiek over zich heen. De methode zou volgens de aanklagers in strijd zijn met de wetgeving rondom spyware.

Controversie

Naar aanleiding van alle controversie paste Microsoft de functionaliteit aan. In plaats van dagelijks gegevens naar Microsoft te zenden, gebeurt dit nu eens in de paar maanden.