AMSTERDAM - De Inspectie van het Onderwijs doet onderzoek naar het Comenius Lyceum in Amsterdam. De middelbare school heeft al vier jaar een leraar in dienst die in 2003 is veroordeeld tot een taakstraf voor het bedreigen van een destijds 15-jarige jongen via internet. De leraar heeft bij de Amsterdamse school nooit een 'bewijs van gedrag' hoeven overleggen.

De rechtbank achtte destijds niet bewezen dat C. K. minderjarige jongens via internet zou verleiden. "We onderzoeken of de school zorgvuldig met de kwestie is omgegaan", reageert een woordvoerster van de onderwijsinspectie donderdag naar aanleiding van een artikel in het AD. Het Comenius Lyceum was donderdag niet in staat te reageren.

Sancties

Een school moet van elke leraar een bewijs van gedrag (in de volksmond bewijs van goed gedrag) hebben. "Dat is de formele procedure. We gaan het Comenius Lyceum ook vragen van alle onderwijzers zo'n bewijs te overleggen", aldus de woordvoerster van de inspectie. De inspectie kan zelf geen sancties opleggen.

Wel kan zij de minister inlichten over de school. Die kan dan eventueel de geldstroom stopzetten. Alleen justitie kan iemand de onderwijsbevoegdheid afnemen, zegt de zegsvrouwe.

Homovideo's

De officier van justitie in Alkmaar voerde drie jaar geleden aan dat K. twee minderjarige jongens via chatboxen benaderde voor het bekijken van homovideo's "en misschien zelfs seks te hebben". De Alkmaarder bedreigde de 15-jarige toen deze daar niet op in wilde gaan. De rechtbank achtte alleen dat laatste bewezen.

K. werd aangehouden nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries zich met de zaak rond de 15-jarige was gaan bemoeien. In opdracht van De Vries had de jongen toen toch een afspraak met K. gemaakt. De twee zouden elkaar ontmoeten op station Alkmaar-Noord. In plaats van de jongen sprong De Vries echter bij de man in de auto.

Chatsessie

Enkele maanden na zijn aanhouding zou K. weer in de fout zijn gegaan met een chatsessie met een 11-jarige. Maar ook dit kon niet afdoende worden bewezen bij de rechter.