DEN HAAG - Justitie heeft woensdag twee mensen opgepakt op verdenking van het op grote schaal uitwisselen van illegale muziek, films en software op internet. Dat maakte het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie woensdag bekend. De mensen beheerden de sites www.liquidtorrent.org, www.liquidtracker.org en www.phoenixtorrent.org.

Op de pagina's konden mensen zich registreren als gebruiker. Deze gebruikers mochten bestanden downloaden, als zij ook genoeg bestanden wilden delen met anderen.

Justitie begon in april een onderzoek naar de sites. Dat onderzoek leidde woensdag tot huiszoekingen in Den Helder en Den Haag, waar justitie samen met Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Economische Controledienst (FIOD-ECD) computers en administratie in beslag nam. In Amsterdam nam justitie bij een internetprovider een server mee.

Meer zaken

Het is de tweede keer dat justitie een groep vermeende internetpiraten oppakt. De rechtbank in Rotterdam heeft een zaak in behandeling tegen de eerste groep. Vijf mensen zijn volgens justitie verantwoordelijk voor de sites Releases4u.com en Shareconnector.com.

Justitie beschouwt de internetpagina's als de grootste piraterijsites die ooit in Nederland zijn ontmanteld. De verdachten worden beschuldigd van beroepsmatige overtreding van de auteurswet en deelname aan een criminele organisatie.