AMSTERDAM - Duizend sleutelteksten uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis komen op internet te staan. De Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL) krijgt hiervoor acht ton subsidie van demissionair onderwijsminister Maria van der Hoeven. Dat heeft de minister woensdag gezegd op een symposium over digitalisering van de geesteswetenschappen in Amsterdam.

Het gaat om onder meer de Nederlandsche Historien van P.C. Hooft en teksten van de medicus Herman Boerhaave, wiskundige en ingenieur Simon Stevin, staatsman Johan Rudolf Thorbecke en Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts. In de DBNL werken de Taalunie en universiteitsbibliotheken samen.

Daarnaast gaat nog eens 3 miljoen naar de universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek (KB) om hun bijzondere collecties van voor 1800 op internet toegankelijk te maken. Het gaat hier vooral om boeken uit de KB en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en van de Universiteit Leiden.

Op internet komen kopieën van de originele uitgaven te staan. De teksten zijn voor iedereen toegankelijk maar zijn vooral bedoeld voor wetenschappers die op afstand de teksten willen inzien.