AMSTERDAM - Zweden kunnen zich sinds kort verzekeren tegen veroordelingen en boetes voor het illegaal delen of downloaden van muziek en films. Het Zweedse bedrijf Tankafritt.nu levert de verzekering als protest tegen de aanscherping van de anti-piraterijwetgeving in het land.

Voor 15 euro per jaar declareert het bedrijf alle boetes wegens het schenden van auteursrechten op internet. Bovendien krijg je als lid een T-shirt waarop staat: "Ik ben veroordeeld wegens het delen van bestanden en het enige wat ik kreeg was dit stomme t-shirt".

Vorig jaar paste Zweden de filesharingwet aan, waardoor niet alleen het uploaden maar ook het downloaden van illegale bestanden strafbaar is. Sinds die wet werd aangenomen zijn al drie mensen veroordeeld, waarbij de boetes opliepen tot zo'n tweeduizend euro. Onlangs werd ook de populaire site 'The Pirate Bay' gesloten, wat voor veel ophef zorgde.

Uitbreiden

Initiatiefnemer Magnus Brath wil de dienst ook in Noorwegen en Denemarken gaan aanbieden, aangezien deze buurlanden een soortgelijke wetgeving kennen. Volgens Brath is zijn verzekering niet illegaal. De Zweedse verzekeraar Bisso biedt een soortgelijke verzekering aan, maar dan voor snelheidsboetes.

Hoeveel aanmeldingen Tankafritt inmiddels heeft gekregen is onbekend. Feit is dat als het storm gaat lopen Tankafritt zal moeten uitbreiden. Momenteel is Magnus Brath de enige werknemer.