ARNHEM - De zoekmachine Zoekallehuizen.nl mag gegevens van sites van NVM-makelaars blijven verzamelen en publiceren. Bovendien handelt de NVM in strijd met de Mededingingswet als de vereniging haar makelaars adviseert om hun informatie te beschermen tegen de zoekmachine.

De NVM wilde dat de rechter Zoekallehuizen.nl zou verbieden om de gegevens te publiceren en beriep zich daarbij op auteursrecht en databankrecht. De NVM stelde dat de makelaars veel tijd en zorg besteden aan de presentatie van huizen op hun eigen site. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat het citaatrecht beter van toepassing was op de situatie en dat Zoekallehuizen.nl dus de informatie mag citeren. Het hof nam alle conclusies van de voorzieningenrechter over.

Reputatie

De NVM bestreed bij het hof dat de vereniging met de rechtszaak de concurrentie voor de eigen NVM-zoekmachine Funda.nl wil tegengaan. De NVM-makelaars vreesden schade voor hun reputatie en ander nadeel, doordat de gegevens op Zoekallehuizen.nl volgens hen slordig worden weergegeven. Doordat een komma op een verkeerde plek staat, lijkt bijvoorbeeld een rijtjeshuis 12 miljoen euro te moeten opbrengen.

Herkenbaar

Het gerechtshof stelt dat dit soort fouten zo herkenbaar zijn, dat ze niet tot verwarring zullen leiden. Bovendien verwijst Zoekallehuizen.nl naar de originele site van de makelaar, zodat de fout sowieso te achterhalen is. De uitspraak van de voorzieningenrechter dat de NVM in strijd met het mededingingsrecht handelt, was voor de Vereniging Eigen Huis in maart aanleiding om een klacht in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Volgens de makelaarsvereniging moeten haar leden en consumenten als gevolg van de uitspraak van het gerechtshof beducht zijn op misbruik van hun gegevens. De NVM overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.