AMSTERDAM - Nederlanders zien het helemaal zitten met internet. Een overgrote meerderheid voorziet de komende jaren duidelijke verbeteringen. Bij de door webadepten veelgebruikte term Web 2.0 gaat ondertussen bij het grote publiek nog geen lampje branden.

Dit blijkt althans uit onderzoek van Ruigrok NetPanel in samenwerking met The Next Web Conference. De onderzoekers reppen van een 'hernieuwd enthousiasme' voor technologie en innovatie. Van de ondervraagden verwacht namelijk 71 procent dat in de komende vijf jaar internet zal verbeteren. "Dit is opmerkelijk na de dip in de interneteconomie van 2001 tot 2003", aldus de onderzoekers.

Trends die de gebruikers zien zijn onder meer een sneller internet, waar meer aandacht is voor beveiliging, voorkomen van spam en virussen en verbeterde privacy. Ook verwachten veel mensen in nog sterkere integratie met andere technieken, zoals tv en telefoon.

Web 2.0

De term Web 2.0, die veel gebruikt wordt in de vakpers en onder internetprofessionals, is voor de overgrote meerderheid van de Nederlandse internetters (90 procent) nog totaal onbekend, zo blijkt verder. Internetters die zeggen de term wél te kennen, weten over het algemeen niet wat de term precies inhoudt. Slechts een enkeling kan volgens de onderzoekers een goede omschrijving geven.

Vreemd is dit overigens niet, omdat van Web 2.0 myriaden verschillende definities bestaan. Centraal staat in ieder geval het idee van een sociale interactie die via het web op een slimme, interactieve manier wordt ontsloten en gestimuleerd. Social networking is hierbij dan ook de term die valt. Een andere term die hierbij valt, is collectieve intelligentie. Dit gebeurt door het delen van alle mogelijke informatie. Bekende voorbeelden van Web 2.0-sites zijn Flickr (het delen van foto's), Del.icio.us (bookmarks), Last.fm (muziekvoorkeuren) Digg.com (nieuws), Wikipedia (kennis) of Technorati (blogs).

Schoolbank

Geeks mogen dan lyrisch zijn over dergelijke nieuwe toepassingen, de gemiddelde Nederlandse internetters gebruikt ze slechts sporadisch. Men gebruikt alleen de bekendste websites. Bij de sociale netwerken zijn dat Schoolbank.nl, Hyves.nl, MySpace.com en CU2.nl. Verder zijn de meest gebruikte tagging-and-sharing sites Wikipedia, Bittorent en YouTube. Bij deze sites staat het delen van informatie voorop. Gebruikers kunnen video's, muziek en tekst bovendien voorzien van een label (tagging).

De onderzoekers concluderen al met al dat Web 2.0 het grote publiek in Nederland nog niet heeft bereikt. Patrick de Laive, een van de organisatoren van The Next Web Conference, erkent dit: "Het is hot. De stroming is echter nog helemaal niet overgeslagen op het grote publiek. Vraag maar eens rond aan wat mensen of ze Del.icio.us, Flickr of Digg kennen en je zal merken dat 99 procent je aankijkt alsof je gestoord bent."

De Next Web Conference, die vrijdag in Amsterdam wordt gehouden, staat geheel in het teken van Web 2.0.