AMSTERDAM - De Raad van Europa heeft vrijdag in de Hongaarse hoofdstad Budapest ingestemd met het eerste officiële verdrag tegen cybercrime (internetterreur). Twee weken geleden werd het verdrag al goedgekeurd door de ministers van Buitenlandse Zaken.

Met het verdrag worden nationale wetten, definities en straffen rond computergerelateerde misdaden in 43 landen met elkaar gelijk gesteld. Politici spreken van 'een digitale revolutie'.

Strafbare zaken die expliciet worden genoemd zijn onder meer het illegaal onderscheppen van informatie, inbreuk maken op de privacy, het zich oneigenlijk toegang verschaffen tot computersystemen of -data,computerfraude, het verspreiden en bezitten van kinderporno en het verspreiden van racistische ideeën via het web.

Ook wordt het voor politie en justitie makkelijker om computermisdaden te onderzoeken door het in beslag nemen van bijvoorbeeld computers of het onderscheppen van dataverkeer.Maar hiervoor is wel goedkeuring nodig van een rechter of een andere onafhankelijk partij, zo stelt het verdrag.

Lees hier de 48 artikelen van het complete verdrag

De 43 landen van de Raad van Europa zijn:

/NETRaad van Europa stemt over cybercrime-verdrag