ROTTERDAM - De dreiging bestaat dat er in de samenleving een scheiding komt tussen mensen die het internet wel en het internet niet kunnen gebruiken. Dat zei prins Willem-Alexander, voorzitter van het Platform Internet voor Alledag, dinsdag in Rotterdam tijdens een gesprek met journalisten.

De Prins van Oranje had kort ervoor het vijfde Nationaal E-business Congres geopend. "Er bestaat inderdaad een groot gevaar. Er zijn altíjd zorgen in een samenleving om bepaalde groepen die achterblijven, of dat nou de digibeten zijn of anderen. Zoiets is nooit goed", aldus de troonopvolger.

Volgens de prins maakt nog geen kwart van de 55-plussers gebruik van internet. "Je moet mensen wijzen op de mogelijkheden om het internet te gebruiken. En met een computerdichtheid van 74 procent is de kans toch groot dat mensen zonder computer iemand vinden die helpt."

Hij houdt er niettemin rekening mee dat er een groep is die altijd digibeet zal blijven. Toch zijn er mondiaal gezien hoopgevende ontwikkelingen. "U zult zich verbazen hoeveel internetcafés je al in de Derde Wereld kunt vinden."