AMSTERDAM - In Frankrijk is een wet aangenomen waardoor Apple gedwongen kan worden haar download technologie te delen met rivalen. Muziek gekocht in een Apple iTunes music store kan nu alleen nog maar worden afgespeeld op een iPod, maar de nieuwe wet zegt dat elk digitaal liedje afgespeeld moet kunnen worden op elke speler.

Apple gaf in maart al aan dat dergelijke wetgeving niks meer is dan "door de staat gesponsorde piraterij." De Amerikaanse multinational gaf al te kennen zich mogelijk volledig van de Franse markt terug te trekken.

De nieuwe wet is vorige maand enigzins afgezwakt waardoor er ruimte is voor artiesten die een exclusieve deal sluiten met een bedrijf. Als er een dergelijke deal gesloten is mag er wel een kopie-protectie op het nummer zitten.

De nieuwe wet zegt dat er ook een nieuwe, onafhankelijke autoriteit moet komen die bepaalt wanneer bestanden op meerdere spelers afspeelbaar moeten zijn. Daarnaast zijn er ook anti-piraterij maatregelen in de wet opgenomen. Overtreders kunnen nu boetes van duizenden euro's krijgen.